PODPROGRAM 2016 – efekty
Szanowni Państwo pragniemy poinformować, iż w miesiącu czerwcu 2017 roku zakończyliśmy realizację Podprogramu 2016, który był wykonywany w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Działania podejmowane były we współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu.
Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak:
- makaron jajeczny 5 kg,
- ryż biały 5 kg,
- herbatniki 2 kg,
- mleko UHT 9 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
- groszek z marchewką 3,20 kg,
- fasola biała 3,20 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
- powidła śliwkowe 1,20 kg,
- gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg,
- filet z makreli w oleju 1,36 kg,
- szynka drobiowa 2,70 kg,
- szynka wieprzowa 0,3 kg,
- pasztet wieprzowy 0,16 kg,
- cukier biały 4 kg,
- olej rzepakowy 4 l.
W trakcie trwania programu za pośrednictwem Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej
w Nowej Dębie, pomoc żywnościowa trafiła do 890 osób znajdujących się
w trudnej sytuacji życiowej. Dzięki czemu udało się rozdysponować osobom potrzebującym
39 ton żywności oraz 6475 paczek żywnościowych.
Również w ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań zorganizowane zostały łącznie 2 warsztaty, w których uczestniczyły łącznie 83 osoby.
Przygotowane warsztaty dotyczyły tematyki:
- Żywieniowej gdzie w 3 spotkaniach uczestniczyły 83 osoby,
- Kulinarnej w ramach których odbyły się 3 spotkania dla 58 podopiecznych,
- Niemarnowania żywności z 2 spotkań skorzystało 62 osoby.
Wszystkie osoby korzystające z pomocy w ramach zakończonego podprogramu informujemy, że od sierpnia 2017 r. Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Dębie rozpoczyna realizację nowego podprogramu w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa
2014-2020, finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
W związku z powyższym zachęcamy do śledzenia zmian na stronie internetowej Ośrodka
w zakładce „Podprogram 2017”.
W ramach realizacji Podprogramu 2016 pomocy w formie artykułów spożywczych dla osób potrzebujących istnieje możliwość przystąpienia do programu na każdym etapie trwania dystrybucji.
Pomocą żywnościową mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 951 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 771 zł dla osoby w rodzinie.
Warunkiem przystąpienia do programu jest spełnienie ww. kryteriów oraz odebranie skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej.
Skierowania wydawane są przez pracowników socjalnych Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowej Dębie.
UWAGA!!!
Poniższa informacja dotyczy wyłącznie osób korzystających z pomocy świadczonej przez Bank Żywności!!!
Od dnia 1 stycznia 2017 roku obowiązują nowe wytyczne wprowadzające zmianę w kwalifikowaniu osób potrzebujących, zgodnie z którymi uległo podwyższeniu kryterium dochodowe uprawniające do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu. Podwyższone kwoty w ramach Podprogramu 2016 wynoszą 1 268 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1 028 zł dla osoby w rodzinie, co stanowi 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej.
Ogłoszenie
W punkcie wydawania żywności, przy ul. Krasickiego 2 w Nowej Dębie,
w dniach 26.06.2017 r. i 27.06.2017 r., w godzinach 1000 – 1200 i 1600 – 1800,
przyjmowane będą zapisy na żywność pochodzącą z Banku Żywności w Tarnobrzegu,
dla osób spełniających warunek kryterium dochodowego (1268 zł dla osoby samotnej i 1028 zł na osobę w rodzinie).
Zapisy dokonywane będą wyłącznie na podstawie aktualnych skierowań, wydawanych przez Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Dębie, ul. M. Reja 3.
Skierowania wydawane będą w siedzibie Ośrodka do dnia 27 czerwca 2017 r. włącznie.
Kierownik MGOPS
Maria Tomczyk
Relacja z warsztatów
Szanowni Państwo
Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Dębie wraz z Stowarzyszeniem Tarnobrzeski Bank Żywności informuje, że 5 kwietnia 2017 r. w ramach Działań Towarzyszących Podprogram 2016 Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 finansowanego z Funduszy Unii Europejskiej dla Najbardziej Potrzebujących odbyły się Warsztaty Dietetyczne i Zdrowego Żywienia z uwzględnieniem zasady kwasowo - zasadowej oraz Warsztaty Niemarnotrawienia Żywności dla Podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowej Dębie korzystających z pomocy żywnościowej na terenie Gminy Nowa Dęba.W warsztatach udział wzięło łącznie 37 osób.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie oraz zachęcamy do śledzenia "aktualności" na stronie Miejsko - Gminnego Ośrodka Pomocy w Nowej Dębie.
WARSZTATY DIETETYCZNE I ZDROWEGO ŻYWIENIA
W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH
PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014- 2020 PROGRAMU 2017 r.
05.04.2017 r. o godzinie 1400,oraz o godzinie 1600 odbędą się Warsztaty Dietetyczne dotyczące zdrowego żywienia dla Podopiecznych korzystających z pomocy żywnościowej w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Nowej Dębie ul. M. Reja 3 (sala przy MOPS). Warsztaty realizowane są w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Program Edukacyjny Warsztatów obejmuje następującą tematykę:
- Ogólne zasady prawidłowego żywienia
- Omówienie piramidy żywieniowej
- Składniki odżywcze i nie odżywcze
- Zapotrzebowanie odżywcze w różnych etapach życia
- Wpływ pożywienia na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka (odżywienia
i leczenie chorób) - Umiejętności analizy własnego odżywiania i planowania posiłków
- Interakcja pokarmów i napojów z lekami
- Rola suplementacji witamin, minerałów i innych substancji prozdrowotnych
- Problemy używek i uzależnień od nich
- Racjonalne wykorzystywanie produktów spożywczych i zapobieganie marnowaniu jedzenia
-Celem działań jest wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego w tym szczególnie umiejętności zdrowego i racjonalnego przygotowania posiłków, zbilansowania diety, świadomości potrzeb żywieniowych różnych grup osób, niemarnowania żywności, przechowywania potraw.
- Włączenie osób w funkcjonowanie społeczności lokalnych, wymiana doświadczeń.
Szanowni Państwo
Uprzejmie informujemy, że na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej pod adresem:
http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-popz/informacja-i-komunikacja/
dostępny jest zaktualizowany film informacyjny o Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Aktualizacja jest związana ze zmianą kryterium dochodowego dotyczącego przyznawania pomocy w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 od dnia 1 stycznia 2017 r., o którym mowa powyżej.
W związku z powyższym zachęcamy do zapoznania się z powyższym materiałem.
WARSZTATY DIETETYCZNE I ZDROWEGO ŻYWIENIA
W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH PROGRAMU OPERACYJNEGO
POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014- 2020 PROGRAMU 2017 r.
18.01.2017 r. o godzinie 1600 odbędą się Warsztaty Dietetyczne dotyczące zdrowego żywienia dla Podopiecznych korzystających z pomocy żywnościowej w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Nowej Dębie ul. M. Reja 3 (sala przy MOPS). Warsztaty realizowane są
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Dla wszystkich zainteresowanych szkolenie zostanie powtórzone w dniu 19.01.2017 r. o godz. 1600.
Program Edukacyjny Warsztatów obejmuje następującą tematykę:
- Ogólne zasady prawidłowego żywienia
- Omówienie piramidy żywieniowej
- Składniki odżywcze i nie odżywcze
- Zapotrzebowanie odżywcze w różnych etapach życia
- Wpływ pożywienia na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka (odżywienia
i leczenie chorób) - Umiejętności analizy własnego odżywiania i planowania posiłków
- Interakcja pokarmów i napojów z lekami
- Rola suplementacji witamin, minerałów i innych substancji prozdrowotnych
- Problemy używek i uzależnień od nich
- Racjonalne wykorzystywanie produktów spożywczych i zapobieganie marnowaniu jedzenia
-Celem działań jest wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego w tym szczególnie umiejętności zdrowego i racjonalnego przygotowania posiłków, zbilansowania diety, świadomości potrzeb żywieniowych różnych grup osób, niemarnowania żywności, przechowywania potraw.
- Włączenie osób w funkcjonowanie społeczności lokalnych, wymiana doświadczeń.