PODPROGRAM 2017 – podsumowanie
- Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowej Dębie z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 883 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Nowa Dęba.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
ok. 45 ton żywności;
8 681 paczek żywnościowych;
- W ramach Programu 2017 dla 883 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach zadań towarzyszących:
- Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 17 uczestników
- Żywieniowe – 1 spotkanie dla 14 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 37 uczestników.
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z
EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM2017
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – czerwiec 2018
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywność w Tarnobrzegu [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa podkarpackiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
- Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
- Sposób kwalifikacji:
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
- Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowej Dębie w formie paczek żywnościowych.
- Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
- groszek z marchewką 4 kg,
- fasola biała 4 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
- buraczki wiórki 1,05 kg,
- powidła śliwkowe 1,5 kg,
- makaron jajeczny 4,5 kg,
- makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
- ryż biały 4 kg,
- kasza gryczana 2 kg,
- herbatniki maślane 0,6 kg,
- mleko UHT 7 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
- gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
- szynka drobiowa 3 kg,
- szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
- pasztet wieprzowy 0,64 kg,
- filet z makreli w oleju 1,7 kg,
- cukier biały 4 kg,
- olej rzepakowy 4 l;
- Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
- W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
- W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
- Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Program Operacyjny POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
- wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
- warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
- warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
- programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
- warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).
Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:
- dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,
- współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,
- oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),
- kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności [Organizacja Partnerska Regionalna - OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji Partnerskich Lokalnych – OPL].
Relacja z warsztatów
Szanowni Państwo
W ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogramu 2017 r., 8 marca 2018 r., w Miejsko - Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Nowej Dębie odbyły się warsztaty Dietetyczne i zdrowego żywienia dla Podopiecznych Miejsko- Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowej Dębie korzystających z pomocy żywnościowej na terenie Gminy Nowa Dęba.
W warsztatach o tytule "Zdrowie na talerzu" udział wzięło 14 osób.
Celem podjętych działań było wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego, w szczególności umiejętności zdrowego i racjonalnego przygotowywania posiłków, zbilansowania diety, świadomości potrzeb żywieniowych różnych grup osób, niemarnowania żywności, przechowywania potraw oraz włączenie osób w funkcjonowanie społeczności lokalnych i wymiana doświadczeń.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie oraz zachęcamy do śledzenia "aktualności" na stronie Miejsko - Gminnego Ośrodka Pomocy w Nowej Dębie.
WARSZTATY DIETETYCZNE I ZDROWEGO ŻYWIENIA
W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH
PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014- 2020 PROGRAMU 2017 r.
08.03.2018 r. o godzinie 1500, odbędą się Warsztaty Dietetyczne dotyczące zdrowego żywienia dla Podopiecznych korzystających z pomocy żywnościowej w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Nowej Dębie ul. M. Reja 3 (sala przy MOPS). Warsztaty realizowane są w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Program Edukacyjny Warsztatów obejmuje następującą tematykę:
- Ogólne zasady prawidłowego żywienia
- Omówienie piramidy żywieniowej
- Składniki odżywcze i nie odżywcze
- Zapotrzebowanie odżywcze w różnych etapach życia
- Wpływ pożywienia na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka (odżywienia
i leczenie chorób) - Umiejętności analizy własnego odżywiania i planowania posiłków
- Interakcja pokarmów i napojów z lekami
- Rola suplementacji witamin, minerałów i innych substancji prozdrowotnych
- Problemy używek i uzależnień od nich
- Racjonalne wykorzystywanie produktów spożywczych i zapobieganie marnowaniu jedzenia
- Znaczenie estetyki i elementów kulturowych na kształtowanie postaw żywieniowych
-Celem działań jest wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego w tym szczególnie umiejętności zdrowego i racjonalnego przygotowania posiłków, zbilansowania diety, świadomości potrzeb żywieniowych różnych grup osób, niemarnowania żywności, przechowywania potraw.
- Włączenie osób w funkcjonowanie społeczności lokalnych, wymiana doświadczeń.
Relacja z warsztatów
Szanowni Państwo
W ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogramu 2017 r., 11 stycznia 2018 r., w Wiejskim Centrum Aktywności odbyły się warsztaty Dietetyczne i zdrowego żywienia dla Podopiecznych Miejsko- Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowej Dębie korzystających z pomocy żywnościowej na terenie Gminy Nowa Dęba.
W warsztatach udział wzięło 35 osób, dotyczyły tematyki "Niemarnowania żywności".
Celem podjętych działań było wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego, w szczególności umiejętności zdrowego i racjonalnego przygotowywania posiłków, zbilansowania diety, świadomości potrzeb żywieniowych różnych grup osób, niemarnowania żywności, przechowywania potraw oraz włączenie osób w funkcjonowanie społeczności lokalnych i wymiana doświadczeń.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie oraz zachęcamy do śledzenia "aktualności" na stronie Miejsko - Gminnego Ośrodka Pomocy w Nowej Dębie.
Relacja z warsztatów
Szanowni Państwo
W ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogramu 2017 r., 27 października 2017 r., w Miejsko - Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Nowej Dębie odbyły się warsztaty ekonomiczne dla Podopiecznych Miejsko- Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowej Dębie korzystających z pomocy żywnościowej na terenie Gminy Nowa Dęba.
W warsztatach udział wzięło 17 osób, dotyczyły tematyki "Gospodarowania własnym budżetem domowym".
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie oraz zachęcamy do śledzenia "aktualności" na stronie Miejsko - Gminnego Ośrodka Pomocy w Nowej Dębie.
PROGRAM OPERACYJNY
POMOC ŻYWNOŚCIOWA
2014-2020
WARSZTATY EKONOMICZNE
W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH
PROGRAMU OPERACYJNEGO POMOC ŻYWNOŚCIOWA
2014-2020 PODPROGRAMU 2017 R.
27.10.2017 r. o godzinie 1430 oraz 1630 odbędą się warsztaty ekonomiczne dla
podopiecznych Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowej Dębie
ul. M. Reja 3 (sala przy Ośrodku Pomocy Społecznej). Warsztaty realizowane
są w ramach Podprogramu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
finansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Zakres tematyczny dotyczy: nauka tworzenia, realizacji i kontroli domowego budżetu, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego,
z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny,
w tym darów żywnościowych z Banku Żywności.
-Celem działań jest wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu
gospodarstwa domowego w tym szczególnie umiejętności gospodarowania budżetem domowym.
- Włączenie w funkcjonowanie społeczności lokalnych poprzez wymianę doświadczeń
w tym zdobytych w ramach spotkań i warsztatów edukacji ekonomicznej.